Fördjupa din kunskap

Kurser och guider för dig som vill veta mer om jobbet och stärka din ansökan.

VÄLJ att Växa, Välj att bry dig
Välj äldreomsorgen

När du arbetar i äldreomsorgen ger du vård och omsorg till personer som av sjukdom eller andra begränsningar behöver hjälp att klara vardagen. Det är bland det finaste uppdrag som finns, tack vare dig kan personer fortsätta leva sitt liv, på sitt sätt, hela livet.

Lär dig mer om jobbet och stärk din ansökan

kurs

Lär dig mer om jobbet och stärk din ansökan

Gå vår kostnadsfria introduktionskurs direkt i mobilen och bifoga ditt personliga intyg i din ansökan!

LÄR DIG MER OM JOBBET

arbetsuppgifter

VAD GÖR MAN OM DAGARNA?

De personer du möter i äldreomsorgen behöver stöd för att ha en fungerande vardag. Det kan bero på sjukdom eller andra begränsningar.

En trygg och meningsfull vardag innefattar allt från möjligheten att äta god mat till god hygien, aktiviteter, motion och mediciner. Ditt stöd gör det möjligt. Med andra ord: arbete i äldreomsorgen är varierat!

  • Städa och tvätta, bädda sängen eller handla och laga mat.

  • Dusch, toalettbesök, klä på kläder, hygien, hjälpa till vid måltider.

  • Aktiviteter, motion och kultur.

  • Som att kontrollera blodtryck, lägga förband eller ge läkemedel. Detta kräver dock en undersköterskeutbildning eller delegering.

KARRIÄRVÄGAR

Äldreomsorgen är en framtidssektor

Viste du att antalet personer över 80 år ökar med 50 % fram till 2030? Behoven av personal ökar snabbt. Just nu flödar det in idéer, innovationer och nya satsningar i sektorn. För dig som satsar nu finns stora möjligheter till karriär som gör skillnad. Ta chansen!

ROLLER

vem kan arbeta i äldreomsorgen?

Arbete i äldreomsorgen kräver kunskap. För dig som vill prova yrket innan du väljer en utbildning finns möjligheten att arbeta som vårdbiträde. När du söker via Omsorgsförmedlingen får du tillgång till introduktionsutbildning via vår digitala akademi Uppdrag livet.


Här kan du läsa mer om olika roller i äldreomsorgen!

  • För dig utan tidigare erfarenhet eller utbildning är det vanligt att börja som vårdbiträde. Som vårdbiträde spelar du en viktig roll för att kunden ska ha en fungerande vardag och kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Som vårdbiträde kan du arbeta inom de flesta av äldreomsorgens olika områden: på äldreboende, hemtjänsten, dagverksamhet.

    Vad har man för arbetsuppgifter?

    Du hjälper till med personlig omsorg såsom påklädning, personlig hygien m.m. och dagliga rutiner såsom måltider, hushållssysslor och aktiviteter.

    Kan man göra karriär som vårdbiträde?

    Ja! Det vanligaste steget för dig som vill utvecklas vidare i rollen som vårdbiträde är en vidareutbildning till undersköterska. På så sätt kan du få större ansvar och du har möjlighet att specialisera dig.

    Vad tjänar ett vårdbiträde?

    Snittlön: 26 400 sek / månad före skatt. Källa: SCB)

  • Undersköterskan är äldreomsorgens nyckelspelare och har ofta ett större ansvar än vårdbiträdet för att planera omsorgen, hålla kontakt med sjuksköterskan, samt den äldres anhöriga. Du har en central roll i dina kunders liv och är till stor del den som får vardagen att fungera. Du är även den som märker om en persons tillstånd ändras och det behövs extra insatser från till exempel sjuksköterska eller läkare.

    Vad har man för arbetsuppgifter?

    Dina arbetsuppgifter kan se väldigt olika ut beroende på vem du hjälper, vilket gör jobbet spännande och varierat. Du hjälper ofta till med allt från service, som att servera mat eller hålla hemmet rent och fräscht, till personlig omvårdnad, att ge medicinska insatser utifrån instruktioner från sjuksköterskan, dokumentera och ha kontakt med anhöriga.

    Vem kan jobba som undersköterska?

    För att arbeta som undersköterska krävs undersköterskeutbildning, du kan gå vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning på Komvux.

    Från och med juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Detta innebär att du inte kan arbeta som eller kalla dig för undersköterska om du inte genomgått vård och omsorgsutbildning.

    För att trivas som undersköterska ska du vara social, strukturerad, orädd och gärna stresstålig. Det är också viktigt att du är empatisk – det vill säga att du har en god förmåga att sätta dig in i hur andra personer känner och tänker.

    Att vara undersköterska i äldreomsorgen innebär att du får uppleva många olika situationer, lära känna många människor med erfarenheter från ett helt liv, och verkligen göra skillnad i andra personers vardag. Eftersom du jobbar med människor kan du inte planera ditt arbete på samma sätt som den som jobbar med en maskin, som är förutsägbar. Därför är det bra om du är stresstålig och flexibel.

    Vilken karriär kan man göra som undersköterska?

    Det finns mängder av möjligheter för dig som är utbildad undersköterska och vill växa i din roll. Via Yrkeshögskolan kan du läsa vidare till specialistundersköterska inom exempelvis demenssjukdomar, kost, välfärdsteknik eller palliativ vård. Du kan även vidareutbilda dig till sjuksköterska. Du kan arbeta inom alla äldreomsorgens olika områden: på äldreboende, hemtjänsten, dagverksamhet.

    Vad tjänar en undersköterska?

    Snittlön: 30 300 kr / månad före skatt. Källa: SCB

  • Som sjuksköterska inom äldreomsorgen har du en ledande roll med stort ansvar. Du leder omvårdnadsarbetet, delvis genom att sätta upp en individuell vårdplan tillsammans med den äldre och dess anhöriga, men även genom att handleda omsorgspersonal och följa upp all behandling.

    I ditt ansvar ingår att bedöma, behandla, lindra och ibland bota symtom. Men du har även en viktig roll i att förebygga sjukdomar. Det speciella med att ge vård till äldre personer är att de ofta har en komplex sjukdomsbild. Här får du verkligen möjlighet att utöva din yrkeskompetens som sjuksköterska och arbeta med många olika tillstånd.

    Vem kan jobba som sjuksköterska?

    För att arbeta som sjuksköterska inom äldreomsorgen behöver du ha genomfört sjuksköterskeutbildning, en treårig utbildning på högskole-/universitetsnivå.

    Att arbeta som sjuksköterska i äldreomsorgen är perfekt för dig som mår bra av stor frihet och ansvar, och som verkligen vill få utvecklas och utöva din yrkeskompetens. Det är bra att vara stresstålig och det kan vara bra att ha några års erfarenhet eftersom du fattar många beslut, ofta snabbt och på egen hand.

    Det är även bra om du gillar att utveckla och utbilda andra personer – eftersom du har en viktig handledande roll.

    Vilken karriär kan man göra som sjuksköterska?

    Det finns stora möjligheter att utvecklas i din roll som sjuksköterska i äldreomsorgen. Du kan även specialisera dig inom ett visst vårdområde, exempelvis demens. Andra möjligheter är att ta mer ansvar i en chefsroll, att forska eller att bli medicinskt ansvarig sjuksköterska – då ansvarar du för att all hälso- och sjukvård inom verksamheten bedrivs av hög kvalité.

    Vad tjänar en sjuksköterska?

    Snittlön: 39 500 kr / månad före skatt. Källa: SCB

  • I äldreomsorgen finns alla typer av roller, behovet av duktig och engagerad personal är stort, och dina möjligheter att utvecklas och klättra är oändliga. Nedan listas några av de många roller du kan jobba som.

    • Aktivitetscoach

    • Arbetsterapeut

    • Chef

    • Ekonom

    • Fysioterapeut

    • HR-ansvarig

    • Kock

    • Kommunikatör

    • PT / äldretränare

    • Socionom

    • Aktivitetscoach

    • M.fl…

Olika verksamheter

Hemtjänst

Hemtjänsten ger stöd och hjälp för att man ska kunna bo kvar hemma, trots att man inte fixar allt själv. När du arbetar i hemtjänsten besöker du olika personer i deras hem under ett arbetspass. De du besöker har olika behov vilket innebär att dina arbetsuppgifter beror på vem du besöker. Någon kanske ska ha stöd med att gå en promenad utomhus, medan någon annan behöver hjälp med måltider eller att duscha.

  • Hemtjänst passar dig som gillar att ta stort eget ansvar och trivs med att arbeta självständigt - i gott sällskap av alla de fantastiska människor du får besöka i deras hem!

    För den som inte har anhöriga som hälsar på så är hemtjänstpersonalen en av de viktigaste kontakterna med omvärlden och för att personen inte ska känna sig isolera eller ensam. Du har varierade dagar med mycket rörelse och många olika typer av arbetsuppgifter.

Olika verksamheter

Äldreboende (säbo)

Äldreboende, särskilt boende (säbo) eller vård- och omsorgsboende… kärt barn har många namn! Dessa är iallafall samlingsnamn för flera olika typer av verksamheter dit man kan flytta när behoven av stöd blir för stora för att bo kvar hemma. Här bor man i en egen lägenhet som man hyr, med personal tillgänglig dygnet runt.

Arbetar du på säbo är du alltid på samma plats. Du hjälper till i dygnets alla delar, från att stiga upp på morgonen och göra sig i ordning, till måltider och aktiviteter.

  • När du arbetar på äldreboende är du en del i att stötta de boende med allt de behöver i vardagen för att må bra; medicinska uppgifter, personlig omsorg, måltider och sociala aktiviteter.

    Äldreboendet är de boendes hem, och personalen jobbar i team för att varje person ska må bra. Den vanligaste rollen på äldreboende är undersköterska eller vårdbiträde. Här finns även en eller flera sjuksköterskor som är ytterst ansvariga för omvårdnaden och handleder undersköterskor och vårdbiträden så att varje person får rätt hjälp.

    Äldreboende passar dig som gillar att vara på ett ställe och verkligen lära känna de du jobbar med, och de boende. Du jobbar mycket i team, men har stort eget ansvar! Tillsammans ser ni till att skapa en så bra och meningsfull vardag som möjligt för alla på boendet.

Olika verksamheter

Dagverksamhet

Dagverksamheten är en mötesplats där den som bor hemma har möjlighet att komma ut och träffa andra. Dagverksamheter kan ha olika inriktning, de två vanligaste är social dagverksamhet, som fokuserar på social gemenskap för de som på grund av ålder eller sjukdom inte kan delta i sociala aktiviteter på samma sätt som tidigare, och dagverksamhet för personer med en demensdiagnos.

  • När du arbetar på en dagverksamhet ligger stort fokus på aktiviteter, socialt umgänge och måltider. Du hjälper även till med vissa vård- och omsorgsuppgifter. Dagverksamheten kan också ge den som vårdar en närstående i hemmet en viktig avlastning.

    Det här är en perfekt arbetsplats för dig som är påhittig och älskar det sociala. Du får träffa många olika personer och tillsammans med dina kollegor skapar ni en stimulerande och meningsfull vardag för den som annars kanske hade känt sig ensam eller ostimulerad.

Digital introduktion

En trygg start på ett livsviktigt äventyr

Att vara ny i äldreomsorgen kan kännas överväldigande till en början. När du söker jobb via oss får du tillgång till ett digitalt introduktionsprogram som stöttar dig i början. Programmet hjälper dig att navigera dig i yrket och rustar dig för de många mänskliga möten du har framför dig.

Du får praktiska tips hur du kan agera i vanliga situationer och hur du kan utföra dina arbetsuppgifter. Du får tillgång till en kunskapsbank där vi har samlat värdefull kunskap från olika aktörer.

Introduktionen var toppen! Det kändes skönt att bli påmind om små och stora saker som gör skillnad i bemötandet av äldre. Jag uppskattade “lilla måltids akademin lite extra eftersom man inte tänker på hur maten presenteras så ofta och hur stor skillnad det kan göra.

EMMA SVIDÉN

Sommarvikarie, Tyresö hemtjänst

Det har bara varit positivt, kan inte komma på något som skulle kunnat vara bättre. Helt ärligt var det här helt perfekt uppställt för mig med kurser och stöd för den som är ny. Bra variation på läsningsmoment, informativa videos, quiz, handledning och stöd.

Sujata Hoffman

Vårdbiträde Dagverksamheten, Östermalm

Det har påverkat mig väldigt positivt allting... jag har börjat tänka att jag vill plugga och ändrat inriktning där. Och så känns det som en jättebra jobberfarenhet, det känns som att man har växt mycket som person. Det är det roligaste jobbet jag har haft.

Alice Norstedt

Sommarvikarie Hemtjänsten, Östermalm

BLI EN DEL AV NÄSTA
GENERATIONS OMSORG